lördag 13 februari 2010

Permakultur

På begäran tänkte jag nu skriva ett inlägg om permakultur. Ordet står för PERMAnent (hållbart) AgriCULTURE (jordbruk). Permakultur myntades av Bill Mollison och David Holmgren i Australien på 70-talet som en reaktion industri jordbruket som kan förstöra en känslig jord inom något tiotal år. I permakulturen arbetar man med platsens förutsättningar, ekologi, energieffektivitet och har ett etiskt förhållningssätt. Man försöker samarbeta med och titta på hur naturen beter sig och försöker efterlikna det. Man kan avläsa en mängd olika saker genom att titta på vilka växter som växer där sk signalväxter. Ett exempel; hallon och brännässlor har båda taggar och bränns, dom signalerar "håll dig borta" de är båda väldigt duktiga på att bearbeta jorden så att den blir lucker. Därför låter man dom arbeta ifred och sedan har man en bra jord att plantera andra växter i. Ett annat exempel är samodling där en växt hjälper en annan växt och resultatet kan bli större avkastning, minskade skadedjursangrepp, ge näringsämnen som är bra för andra växter t ex klöver som ger mer kväve i jorden. Läs mer här om samodling http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/odlingsmetodik/samodling.shtml




Jag hälsade på Karin och Roland som bor på Österlen ( http://www.ecotopia.se/ ) i sommras då de ordnade en dag om permakultur, det var en första inblick i vad permakultur är, det var mycket intressant och lärorikt, och det känns "rätt" att tänka och göra så om man ska odla något. Så nu i år ska jag anmäla mig till en kurs i permakultur, så jag får ännu lite mer kunskap och inspiration till mitt hus och tomt.
Ekologisk odling liknar permakultur i många avseenden med att man strävar efter mångfald, hållbarhet, och en god levnadsmiljö för människor och djur. Kursen "djurhållning i ekologiskt lantbruk" på SLU ( http://www.slu.se/ ) gav mycket kunskap om odling, mångfald och vad man kan ha för nytta av djuren i sitt hushåll. Nu ska det bli spännande att lära sig mer om permakultur.

Det finns en permakultur förening i Sverige om ni vill veta mer eller gå någon kurs deras hemsida är http://www.permakultur.se/

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning, ska bli spännande att se hur du får till din trädgård :)

    SvaraRadera
  2. Det låter helt rätt med samodling! Smart, har jag inte tänkt på så mkt tidigare men ändå så självklart när du skriver om det.

    SvaraRadera