onsdag 21 juli 2010

Enskilt avlopp

Äntligen har jag bestämt mig för vilket avloppssystem jag ska ha. Många, många timmars efterforskning på nätet, tankeverksamhet och telefon samtal till kommun, tillverkare mm har gått åt. Det är inget lätt område att sätta sig in i, det finns ingen klar lösning:, typ: "det här ska du ha det passar din tomt", utan bevisningen på att det fungerar ligger på dig som ska bygga avloppet enligt miljöbalken som är lagen som styr enskilda avloppsanläggningar. Om ni vill veta hur jag resonerat så har det varit ungefär så här: Jag vill ha ett kretsloppssystem, i början ville jag ha ett Aquatronanläggning, med urinseparering, men efter mer efterforskning behövs ett ganska stort varmt utrymme för den anläggningen och eftersom jag inte ska ha en källare ställer det till problem, isf skulle jag behövt bygga till ett utrymme men det medför ju en extra kostnad. Jag har också funderat på att bara anlägga en vanlig vattentoalett, men det känns inte bra, är inte lösningen för framtiden och kräver en avancerad anläggning av markbädd för att få godkänt av miljökontoret, så det var bara att fortsätta leta. Hittade ett system med torrtoalett också med urinseparering, med en snygg toalettstol (sånt är också viktigt:). Men det visar sig också svårt att få till med min grundkonstruktion. Ganska tidigt i mina efterforskningar pratade en del som jag ringde till om vakuumtoaletter, men det verkade så omständigt, kräver el och vad ska barnen säga, de som håller för öronen och inte vågar spola toaletten på färjan och tåget.... Men efter att ha pratat med ytterligare personer, framstod det alternativet som det som kan fungera för mig.

Toaletten är kopplad till en tank och ett vakuumaggregat, när man trycker på spolknappen bildas ett vakuum och avfallet sugs ut till en tank, endast 0.5L vatten går åt till att spola toaletten. Tanken töms av kommunen när den är full. Det blir inget kretslopp på tomten, men det är sådana här system som LRF (lantmännen http://www.lrf.se/ ) efterfrågar, innehållet i tanken kan våtkomposteras och blir sedan gödning som man kan använda på åkrar. BDT vattnet (dusch och tvättvatten) leds separat ut till en slamavskiljare och en infiltrationsanläggning. Torrtoaletter och aquatron kräver en hel del eget arbete och man vet inte om vad man kommer tycker om det i framtiden eller om det fungerar bra. Så jag bestämde mig för ett vaccumsystem som blir ett kretslopp i framtiden. Vakuumsystemet jag valde var EcoVac family från http://www.wostman.se/ dom hade snyggast toalett, bästa priset och minsta elförbrukningen, men den spolade något mer(0.6L isf 0.5L) vatten, så för att spara plats i tanken och få fin näring till trädgården tänkte jag efter uppfräschning av minnet köpa en "guldkanna" http://www.guldkannan.se/ det är en potta som man kissar i och sedan sprider ut på bärbuskar och blommor.



För BDT vattnet valde jag In Drän http://www.fann.se/ istället, de hade bästa priset och en slamavskiljare med ett mer miljövänligt material än Wostman. Nä, nu ska jag inte tråka ut er med mer avlopp. På tomten har det inte hänt så mycket sedan förra inlägget, (grävskopan är trasig) förutom att jag har avbarkat de två sista stockarna och hämtat två lass till med tegelpannor, det är nu hur mycket pannor som helst, men det räcker ändå inte till hela taket på huset, efter lite experträknande av en kompis behövs minst 92 m2 tegelpannor, jag kanske har man 70 m2, men det får bli så att jag har det fina enkupiga teglet till norrsidan och glasverandan (det man ser när man kommer till tomten) och sedan får det bli något annat till andra sidan.


För dom som undrar har jag faktiskt vilat lite och hunnit med några andra saker på min sex veckor långa ledighet, även om det var mycket jobb med huset i början. Här nedan kommer några exempel på vad jag gjort:




Gröna Lund och Skansen med dottern. Härligt var det att ha en skrattande femåring med sig där!

Vi åkte även Ålandsbåt som hon sett framemot väldigt länge.


Simmat Vansbrosimmningen har jag gjort för tionde gången, gick ganska bra fast jag inte tränat simmning i år, men nu var det nog sista gången i den tävlingen, var inte speciellt motiverad att simma, kändes som man gjort det förut:) Men det finns ju andra spännande tävlingar som lockar, nästa som väntas är aimchallenge http://www.aimchallenge.com/

Jaha, nästa uppgift som väntar är att göra ett perkulationsprov (prov på markens genomsläpplighet för vatten) på tomten http://www.fann.se/ utför gratis en analys av marken och hjälper till att dimensionera en infiltrationsanläggning till BDT vattnet. Man behöver verkligen all hjälp man kan få. Sedan måste jag fixa någon som kan transportera hit timmerstommen och typ tusen andra saker som också måste ordnas... Man får tänka på att ta en sak i taget annars drunknar man i uppgifter.




7 kommentarer:

  1. Vilken tur att toalettsystemet var bäst i nästan alla kategorier, bara man kommer över skräcken av att sugas med själv :P

    Bra läsning i alla fall... nu fick jag själv lite idéer :)

    SvaraRadera
  2. Intressant och inspirerande läsning!

    SvaraRadera
  3. Hej Jenny,

    Mycket värdefull läsning!
    Tack för att du delar med dig :-)

    och lycka till med bygget!

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Detta var någonting utav det sämsta jag sett... men tack för idéerna!

    Lite förslag: Gå tillbaka till grundskolan, och försök ta några svenska-lektioner, feministjävel... Hatar att se fruntimmer inte göra sitt jobb, detta är skit! tack!

    SvaraRadera
  5. Är Åkes inlägg nåt slags skämt?

    SvaraRadera
  6. Hej! Kan inte se någon mailadress, skulle gärna fråga hur det gick med toa och avlopp!? Jag har hus med uråldrigt ickelängregodkänt BDTavlopp. Idé nr 1 är att installera separett. Tänkte att kommunen borde välkomna miljömuppar som minskar utsläppen. Men icke att incitament fanns för att skapa kretslopp. Jag måste lämna in plan på avlopp och sedan få godkänt eller avslag. Så, hur funkar ditt BDTavlopp? Maila gärna på vikola@gmail.com

    SvaraRadera
  7. HEJ
    Hur funkar din ecovac-toalett?
    Jag har nu en enkelspolande toa från vw-ekologen men ska byta till ett mindra baltigt och tungt system

    SvaraRadera