måndag 28 december 2009

Huset

Här kommer en beskrivning på hur huset är tänkt att byggas och vilka krav som ligger till grund för materialval och konstruktion.

Utformning - en del av huset kommer att vara en gammal timmerstomme som isoleras med en miljövänlig isolering (ekofiber, träfiberisolering). Här inryms kök, vardagsrum och sovrum. Den andra delen kommer att byggas i Leca block som putsas med kalkputs på in och utsidan (badrum och tvättstuga och teknikrum).

Vi har tänkt att det ska gå att ha enklare djurhållning med smådjur (kaniner, hönor, ev får). Det ska finnas ett uthus med plats för förråd och djur. Det ska gå att odla en del av hushållets behov av föda och en fruktträdslund vill jag ha.



Huset ska byggas på ett miljövänligt sätt, byggmaterialen ska inte vara skadliga för naturen, ej hälsofarliga och ge en god arbetsmiljö när man bygger. Minimera användningen av byggmaterial som är energikrävande att tillverka. Välja lokala material om möjligt, så långa transporter undviks och en del återvunnet material t ex dörrar, takpannor kommer att användas. Jag har redan börjat samla på mig lite saker t ex en jättefin glasveranda, gamla dubbeldörrar (3 st), badkar mm. Huset ska ha en låg driftskostnad, vara billigt att uppföra och vara energisnålt. Ett sunt hus som andas och är välisolerat.


Uppvärmningskälla, en vattenmantlad massugn


Isolering

Ekologiska byggmaterial

Vattentäckt kommer att delas med grannen, enskilt avlopp (Aquatron anläggning http://www.aquatron.se/ ) kommer att användas.



Solfångare - en självklarhet, solceller om man får råd.

1 kommentar:

  1. Det ska bli spännande att följa din blogg! Har ni sökt om solcellsbidrag hos länsstyrelsen? Eller var det energimyndigheten? Jag har gjort det men kommer inte ihåg exakt var det var någonstans..

    SvaraRadera