söndag 5 december 2010

Forts. massugn

Arbetet går framåt, här har vattenmantlingen kommit på plats, Johannes murar ugnen och Disa murar skorstenen, hålet i nerdekant mitt i bilden är en av sotluckorna. Själva kärnan som man eldar i består av eldfasta tegelstenar, murbruket som man använder till den delen innehåller porslinslera och en speciell sorts sand som jag inte kommer ihåg namnet på men vad jag förstod består till stora delar av malda eldfasta tegelstenar.

Vi har burit enorma mängder tegelsten, tegelfärgade, vita eldfasta. Sammanlagt har jag 2000 tegelstenar + några hundra eldfasta stenar och dessa har transpoterats ett antal gånger, upp på släpet, av på tomten, in i huset, upp på ugnen, upp på övervåningen.

Blandning av lerbruk pågår, det krävdes många liter kokande vatten för att kunna blanda stelfrusen sand och lera samt hålla den flytande och inte fryst... Johannes kallade murningen i den kalla temperaturen för frysmurning:) Men det verkar ju fungera bra ändå.

Här murar de skorstenen och rökkanalerna runt själva kärnan, i framkant syns det som kommer att bli köksspisen, där man kan laga mat och grädda bröd.

Kärnan (det ljusa) och rökkanalerna runt, som här har blivit slammade (det mörka).


Barnen har varit med i arbetet, var mycket uppskattat. De tyckte det var väldigt roligt att lägga på lerbruk och titta på när murarna arbetade. En av murarna konstaterade att det var som en Waldorfskola:)

Här skapar de egna murarkonstverk!

Skorstenen på övervåningen och två hinkar med bruk.

1 kommentar:

  1. Vad kostade massugnen totalt? Är själv sugen på att bygga en men det verkar omöjligt att få reda på vad det kostar... Svårt att jämföra massugn mot andra varianter när man inte har priset :)

    SvaraRadera